Financiën

Tips om met een hoge inflatie om te gaan

Inflatie is een verhoging van het algemeen prijsniveau. Dit betekent heel kort door de bocht dat je voor hetzelfde geld, minder kunt kopen, je geld wordt dus feitelijk minder waard.

Inflatie wordt gemeten door de consumentenprijsindex (CPI). Als de CPI stijgt, betekent dit dat inflatie is toegenomen, daalt deze dan is er een deflatie. Inflatie klinkt op dit moment slecht in de oren, maar een klein beetje inflatie elk jaar van 1-2% zorgt ervoor dat de economie op gang blijft. Echter is het percentage dit jaar erg hoog met maanden van meer dan 10%. Dit hoge percentage komt voordal door de steeds hogere gasprijzen, waar je helaas vrij weinig invloed op hebt. Maar dit betekend niet dat je helemaal geen leuke dingen meer kunt doen of kopen. Zorg dat je creatief bent en misschien helpen deze tips je wel verder.

Bezoek de kringloopwinkel

Er is iets speciaals aan kringloopwinkels. Misschien is het het een gevoel van voldoening dat je krijgt als je een verborgen juweeltje vindt, of de wetenschap dat je een goed doel steunt. Wat de reden ook is, winkelen in kringloopwinkels is een geweldige manier om geld te besparen en unieke voorwerpen te vinden. En in bijna elke gemeente is er wel een te vinden. Of je nu op zoek bent naar vintage kleding, antieke meubels, of gewoon een goede deal voor alledaagse voorwerpen, een kringloopwinkel is een prachtige plek om je zoektocht te starten. Je zou zomaar verbaasd kunnen zijn over wat je vindt.

Koop refurbished

Op zoek naar een nieuwe laptop, maar wil je niet te diep in de buidel tasten? Dan is een refurbished laptop misschien wel de perfecte oplossing. Afhankelijk van het merk en model waar je naar op zoekt bent bespaar je al snel honderden euro’s en het aanbod refurbished laptops is de afgelopen jaren ook sterk toegenomen waardoor er altijd wel een model bijzit die voldoet aan je wensen en eisen.

Door voor refurbished te kiezen bespaar je vanzelfsprekend flink op de aanschafprijs, maar kies je ook voor het milieu, omdat apparaten niet gestript worden, maar gereviseerd en in tip top conditie weer afgeleverd worden. Veel aanbieders geven tegenwoordig dan ook gewoon 2 jaar garantie op deze laptops zonder dat je hiervoor hoeft bij te betalen. Met de kwaliteit zit het dus wel goed.

Neem je maandelijkse kosten onder de loep

Een veelgebruikt startpunt als je wil afvallen is om een eetdagboek bij te houden, zodat je inzage krijgt in wat je eet en hoeveel calorieën je per dag binnen krijgt. Voor je maandelijkse kosten werkt dit ook zo. Als je geen inzage hebt, weet je ook niet of je ergens kunt besparen.

Zorg dat je onderscheidt maakt in vaste kosten en flexibele kosten. Vasten kosten zijn kosten zoals onder andere je huur of hypotheek, gas, water licht, internet, verzekeringen, wegenbelasting en abonnementen (sporten, Netflix etc.). Onder flexibele kosten kun je kosten scharen zoals bijvoorbeeld een etentje met vrienden en vakanties. Alleen al door het in kaart brengen van je maandelijkse kosten zie je direct al wat en waar je zou kunnen besparen.

Ondanks dat je geld wat minder waar wordt, hoef je niet helemaal te snijden in producten die je graag wil aanschaffen, ben vooral creatief en kijk eens naar andere oplossingen zoals de kringloop of refurbished. Wie weet houd je juist zo nog wat over voor een extratje.

Back to top button