- Als een baby voor een normale keizersnede te groot was om door het geboortekanaal te gaan, werden delen van de bekken verwijderd
- In eerste instantie werd de procedure uitgevoerd met een klein mes dat erg rommelig en pijnlijk was
- In 1780 vonden twee artsen de kettingzaag uit om het verwijderen zowel gemakkelijker als minder tijdrovend te maken
- De originele kettingzagen werden aangedreven door een handslinger
Waarschijnlijk knijp je je knieën al op elkaar na het lezen van de highlights, maar de kettingzaag is oorspronkelijk dus uitgevonden om te helpen bij de bevalling. Voordat de keizersnede algemeen werd gebruikt, moesten alle baby’s door het geboortekanaal worden gevoerd.
Maar zoals we weten, kunnen baby’s daarin verstopt raken als ze liggen in stuitligging of te groot zijn. Wanneer baby’s er niet doorheen konden of ze vast zouden komen te zitten in de bekken, werden delen van het bot verwijderd om meer ruimte te creëren.
Een uitvinding voor aan de operatiekamer
Deze procedure werd oorspronkelijk met de hand uitgevoerd met een klein mes en zaag om het bot te verwijderen. Dit gebeurde allemaal zonder verdoving bij een vrouw die midden in de bevalling zat. Het duurde lang en het was rommelig en overduidelijk zeer pijnlijk.
Als je nu al aan het kronkelen bent doen we er nog een schepje bovenop en komen we uit bij het kettingzaag gedeelte.
De kettingzaag is uitgevonden in 1780
Twee artsen vonden in 1780 de kettingzaag uit om het verwijderen van het bekkenbeen gemakkelijker en minder tijdrovend te maken tijdens de bevalling. Deze zaag werd aangedreven door een handslinger en zag eruit als een modern keukenmes met kleine tandjes aan een ketting die in een ovaal gewikkeld was. Minder eng dan de door bomen borstellende herrie machines van nu, maar toch, zeer fraai is het beeld niet wat in je hoofd ontstaat.
Toch is alles met het woord kettingzaag, mes of zaag dat naar je beneden gaat in een volledig bewuste operatie, angstaanjagend!
Deze kettingzaag werd al snel gebruikt voor andere botzaagoperaties en amputaties in de operatiekamer. Het evolueerde daarna pas tot een houtbewerkingsgereedschap toen mensen merkten hoe snel en gemakkelijk het was om door, nou ja, alles te komen. Het werd groter en krachtiger en groeide uiteindelijk uit tot het monster dat we vandaag de dag kennen.
Symfysiotomieën (of wat het meervoud ook mag zijn) worden niet meer uitgevoerd, maar komen soms nog voor in “Derde Wereld”-landen waar een operatiekamer voor een keizersnede niet beschikbaar is.
Nou, daar heb je het, de onverwachte en super angstaanjagende geschiedenis van de kettingzaag. Wie had kunnen denken dat het engste elektrische gereedschap oorspronkelijk bedoeld was voor je meest gevoelige lichaamsdeel.