Gorgelen met zout water
Gorgelen met zout water is een populaire manier geworden voor sommige kleine kwalen. En wordt ook met succes gebruikt als alternatieve behandelingen sinds de moderne geneeskunde.
Onderzoek en moderne geneeskunde ondersteunen tegenwoordig nog steeds gorgelen met zout water als een effectieve aanpak voor bepaalde milde gezondheidsproblemen. Zo is wetenschappelijk bewezen dat zout helpt om water uit het mondweefsel te halen, terwijl je een zoutbarrière creëert die water en schadelijke ziekteverwekkers buitensluit.
Dit maakt gorgelen met zout water erg interessant voor het blokkeren van virussen en bacteriën, het verminderen van de kans op infecties in de mond en keel en in sommige gevallen het verlichten van ontstekingen.
Hoe vaak gorgelen met zout water
Na het tandenpoetsen en flossen kun je drie tot vier keer per week een gorgelen met zout water. Maar gebruik geen zout water om je mond te spoelen niet te vaak. Dit komt omdat er natrium in het zout zit wat negatieve effecten kunnen veroorzaken op je tandglazuur wat weer tanderosie tot gevolg heeft.
De voordelen van je mond spelen met zout water
Vermindert bacteriën
Waar bacteriën gedijen, doet ziekte dat ook. Als je je mond spoelt met zout water is het moeilijker voor bacteriën in je mond om sporen te laten groeien die gedijen. Sommige van deze bacteriesporen kunnen leiden tot ziekte en keelpijn.
Zorgt voor een frissere adem
Als je mond gevoelig is voor traditionele mondspoelingen, die vaak gemaakt zijn op basis van alcohol, dan is het spoelen van je mond met zout water een goedkoop en natuurlijk alternatief voor een frissere adem.
De orale bacteriën. die het zoute water helpt te bestrijden, kunnen verantwoordelijk zijn voor alles, van gingivitis tot een slechte adem. Spoel met zout water na de lunch of na je koffiepauze en geniet van een frissere adem zonder de intense prikkelingen van op alcohol gebaseerde mondspoelingen.
Bovendien helpt het gorgelen met zout water om voedseldeeltjes te verwijderen die tussen je tanden zitten. Als ze daar achterblijven, kunnen die deeltjes je tandvlees irriteren en ontsteken. Wat weer kan leiden tot meer gaatjes en een extra tandarts bezoek.
Het kost bijna niets
Zout is een van de goedkoopste producten die je in de winkel kunt vinden, waardoor het gemakkelijk is om dit veelzijdige ingrediënt toe te voegen aan je routine voor tandverzorging.
Van een frissere adem tot snellere genezing van wonden, slechts één keer per week gorgelen met zout water kan al een verschil maken voor je gebit.
Zout water maken
Om een mondspoeling met zout water te maken voeg je een ½ theelepel zout toe aan een kopje (250ml) warm water. Zorg dat het zout goed opgelost wordt in het water door eerst goed te roeren. Spoel de zoutoplossing vervolgens tien tot twaalf seconden rond in je mond en spuug het vervolgens uit.
Zorg ervoor dat je het zoute water niet doorslikt, want we krijgen per dag al genoeg zout binnen en al dat extra zout is niet gezond om in te nemen.
Gorgelen met zout water tegen keelpijn
Gorgelen met zout water bij keelpijn lijkt een goed idee. Maar helpt gorgelen met zout water tegen keelpijn?
Hoewel het een heel oud huismiddeltje is, wordt gorgelen met zout water nog steeds aanbevolen voor keelpijn door artsen in klinische studies. Het is vooral effectief bij verkoudheid of griep die een lichte keelpijn veroorzaken.
Gorgelen met zout water bij een keelontsteking
Als je keelpijn hebt kan het gorgelen met zout water helpen om de pijn te verlichten, maar als het om een keelontsteking gaat is het altijd aan te raden om een arts te raadplegen. Verlichting in pijn kan dan beter gezocht worden met behulp van paracetamol of ibuprofen.
Gorgelen met zout water tegen hoesten
Het gorgelen met zout water kan helpen tegen hoesten. Dit komt omdat de zoute oplossing zorgt voor een kalmerend effect van de mond en keel waardoor vooral kriebelhoest wat onderdrukt wordt.