TechWonen

Kies voor een digitaal fotolijstje

Met de komst van de digitale camera is de perceptie van fotografie volledig veranderd. Vroeger moesten fotografen echt nadenken over het perfecte plaatje, maar nu kunnen ze zoveel foto’s maken als ze willen. Digitale camera’s bieden echter nog steeds niet echt de mogelijkheid om jouw favoriete geluksmoment goed te bekijken en te vereeuwigen.

Dit is waar digitale fotolijsten van pas komen. Hiermee kunnen gebruikers foto’s in een frame weergeven zonder dat ze elke foto hoeven af te drukken. De meeste frames beschikken over een mogelijkheid om de geheugenkaart van de camera erin te plaatsen en zo foto’s te kiezen die ze willen tonen. Maar ook je foto’s direct delen via Wi-Fi behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

Wat is een digitaal fotolijstje?

Een digitale fotolijst is een kleine LCD-monitor die op dezelfde manier is ontworpen als een conventionele fotolijst. Het werkt hetzelfde als een wisselend digitaal fotoalbum dat zowel staand als liggend kan worden gebruikt. Deze digitale fotolijsten kunnen op een tafel worden neergezet of aan de muur worden gehangen.

Net als een digitale camera hebben digitale fotolijsten een ingebouwd geheugen en een sleuf voor een SD kaart of USB stick die de mogelijkheid biedt om de opslagcapaciteit te vergroten en foto’s te importeren in de lijst. Vervolgens spelen ze een diavoorstelling af van de verschillende foto’s die erin zijn opgeslagen. Ze hebben geweldige functies en het is ook een geweldig cadeau om te geven aan vrienden of familie, bijvoorbeeld opa en oma.

Tegenwoordig kun je eenvoudig en tegen een betaalbare prijs een digitale fotolijst kopen en deze met familiefoto’s laden. Er zijn veel soorten digitale fotolijsten beschikbaar. Sommigen van hen moeten worden aangesloten op een stopcontact, terwijl een paar anderen werken of met een geïntegreerde oplaadbare batterij.

Kenmerken van een digitaal fotolijstje

Voordat je een bepaalde digitale fotolijst kiest, moet je natuurlijk wel weten van alle functies van een digitale fotolijst. Laten we eens kijken naar de essentiële kenmerken van digitale fotolijsten waarmee je rekening moet houden bij het kopen ervan.

Scherm

Gewoonlijk varieert de grootte van het digitale frame van 3 x 5 tot 10 x 12 inch. Net als televisies en computermonitoren worden LCD-fotolijsten diagonaal gemeten. Een digitaal fotoalbum van 7 inch tot 9 inch komt dus overeen met het standaard fotoafdrukformaat. Er zijn echter ook grotere digitale fotolijsten met een diagonaal van 20 inch.

Resolutie

De schermresolutie wordt bepaalt door het aantal pixels horizontaal en verticaal dat het frame kan weergeven. Kort gezegd is de resolutie de grootte van het schermbeeld gemeten in pixels. Het wordt aanbevolen dat gebruikers een digitale fotolijst kopen met een pixelresolutie van minimaal 800 x 600 of 800 x 480 pixels. Deze schermresolutie produceert een pixeldichtheid van ongeveer 100 pixels per inch.

Ratio

Aspect ratio bepaalt de verhouding tussen de hoogte en breedte van de afbeelding. De meeste digitale frames gebruiken een beeldverhouding van 4:3 of 3:2. De afmetingen van de digitale fotolijsten verschillen van die van HDTV en computerschermen. Als de beeldverhouding van een digitale lijst goed aansluit bij de afmetingen van de foto, vult de afbeelding het hele scherm.

Meest gebruikte beeldverhouding in digitale fotolijsten

  • Standaard (4:3):
    • De foto’s van normaal formaat vullen de hele digitale fotolijst.
  • Breedbeeld (16:9):
    • Het wordt meestal gebruikt voor

Frame

Het frame dat het beeldscherm omringt is vaak gemaakt met verschillende materialen, kleuren en stijlen. Ze kunnen worden gemaakt van plastic, metaal, hout en ook glas. Sommige digitale lijsten bieden ook verwisselbare frontplaten die het uiterlijk kunnen veranderen om bij het interieur aan te sluiten.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is een zeer belangrijke factor van een digitale fotolijst. Het oppervlak van het scherm kan invloed hebben op de manier waarop de foto wordt weergegeven. De meeste en betere digitale fotolijsten worden geleverd met matte, niet-reflecterende schermen. Er zijn er echter ook die worden geleverd met een scherm dat onder een stuk glas is geplaatst. Dit zorgt geregeld voor een beetje verblinding en in dergelijke gevallen is een speciale coating vereist om dit tegen te gaan.

Ingebouwd geheugen

Sommige digitale fotolijsten hebben ingebouwd geheugen waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen opslaan. Dit is met name handig, omdat je de geheugenkaart van de camera niet blijvend in het frame hoeft te stoppen.

Geheugenkaarten

Afgezien van het interne geheugen, bieden sommige digitale fotolijsten sleuven voor geheugenkaarten waarmee gebruikers de reeds bestaande opslagruimte kunnen uitbreiden. De meest voorkomende typen ondersteunde geheugenkaarten zijn SD geheugenkaarten en USB sticks. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de geheugenkaart die in het frame wordt gebruikt dezelfde is als die in de camera aanwezig is.

Aansluitmogelijkheden en verbinding

Sommige digitale fotolijsten bieden verschillende aansluitmogelijkheden zoals USB, Wi-Fi en Bluetooth. Gebruikers kunnen eenvoudig digitale afbeeldingen rechtstreeks van de computer naar de digitale fotolijst zetten via een USB-poort. Sommige digitale fotolijsten bieden ook Wi-Fi-connectiviteit waarmee gebruikers foto’s van de harde schijf van de computer kunnen downloaden en zelfs verbinding kunnen maken met sites voor het delen van foto’s. Ook wordt Bluetooth-connectiviteit aangeboden in veel digitale fotolijsten. Met deze functie kunnen gebruikers het frame draadloos verbinden met hun camera of mobiele telefoon om foto’s over te zetten.

Gerelateerd artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button