Food

Welke soorten vis leven er in Nederland

Vis is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse dieet. Vis wordt op veel verschillende manieren geconsumeerd, zoals verse vis, gebakken vis en gerookte vis. Nederland heeft een groot aantal rivieren en meren die wemelen van een groot aantal soorten zoet- en zoutwatervis. In deze blogpost gaan we in op enkele van de meest voorkomende soorten die je kunt aantreffen.

Karper

De bekendste soort is waarschijnlijk de karper, die overal in Europa te vinden is, maar vooral in Oost-Europese landen zoals Oekraïne, waar ze oorspronkelijk in de Middeleeuwen door monniken uit Klein-Azië werden geïntroduceerd om het vee van hun kloosters te voeden.

Karper is een populaire sportvis in Nederland. Ze komen voor in vele verschillende maten, maar de gemiddelde karper weegt zo’n 2-3 kilo. Karpers kunnen op verschillende manieren gevangen worden, onder andere met aas, vliegvissen en kunstaasvissen. Ze worden beschouwd als een moeilijke vis om te vangen, maar zeker de moeite waard.

Meerval

De meerval (Silurus glanis) is een algemene vissoort die in Nederland in veel rivieren en meren voorkomt. Deze soort is te onderscheiden door zijn lange, platte lichaam en schubloze huid. Meervallen kunnen tot 1,5 meter lang worden en tot 25 kilogram wegen. Ze zijn een populaire sportvis vanwege hun vechtlust. Meervallen zijn omnivoren en voeden zich met zowel planten als dieren.

Forel

Forel (Salmo trutta) is een algemene zoetwatervis die in veel rivieren en meren in Nederland voorkomt. Deze soort is te herkennen aan zijn slanke lichaam en olijfgroene kleur. Forel is een populaire sportvis die je ook vaak in afgesloten kunstmatige meertjes kunt vangen.

Kabeljauw

Kabeljauw is, samen met haring, een van de meest voorkomende vissoorten in Nederland. Kabeljauw heeft wit vlees en een milde smaak. Het wordt vaak gebakken of gebruikt voor de kibbeling, als is dit laatste ook vaak een algemene witvis. Kabeljauw komt voor in zowel de Noordzee als de Atlantische Oceaan.

Heilbot

Heilbot is een grote, platte vis die leeft in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Heilbot is een populaire vis om te eten, en wordt vaak gegrild, gebakken of gefrituurd geserveerd.Welke vissoorten leven er in Nederland?

Steur

De steur is een grote vissoort met kraakbeenachtig vlees. De steur komt in Nederland voor en behoort tot de familie van vissen die bekend staan onder de naam Acipenseridae. Steuren worden vaak aangetroffen in het rivierenstelsel van de Oder (Odra), de Vistula, de Elbe en de Rijn.

Karper, forel en heilbot zijn erg populaire vissen die in Nederland kunnen worden aangetroffen. Terwijl de karper een zoetwatervis is die meestal in rivieren en meren wordt gevangen, kunnen de forel en de heilbot zowel zout- als zoetwatervissen zijn. Alle drie deze vissen worden in Nederland als delicatessen beschouwd, dus het is geen verrassing dat ze alle drie veelvuldig worden bevist ook door sportvissers.

Gerelateerd artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button