HuisWonen

Hoe lang gaat een matras mee?

Een goed comfortabel en ondersteunend matras is van levensbelang. Je brengt immers een derde van je leven door in bed en een kwaliteitsmatras kan het versschil betekenden tussen een rustgevende slaap en rusteloos woelen en draaien. Zelfs matrassen van de hoogste kwaliteit zullen na verloop van tijd verslechteren, maar hoe lang gaat een matras mee? In bekijken we hoe lang matrassen gemiddeld meegaan.

Bekijk ook; hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe lang gaat een matras gemiddeld mee?

De meeste matrassen gaan gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar mee. Er zijn echter veel variabelen die de levensduur van een matras kunnen beïnvloeden.

Het is belangrijk om te kijken naar het gemiddeld, want niet elk matras is hetzelfde.

De oorspronkelijke bouwkwaliteit van de matras, de gebruikte materialen en zelfs het gewicht en de slaapstijl van jezelf als slaper kunnen allemaal de levensduur van een matras beïnvloeden.

Matrassen hebben natuurlijk geen exacte ‘vervaldatum’. Het is aan de slaper zelf om te beslissen wanneer het tijd is voor een nieuw matras. En vaak raken we zo gewend aan onze bedden en matrassen dat we niet een meer merken als er een probleem is.

Tegelijkertijd is het comfort en de ondersteuning van het matras essentieel voor de kwaliteit van onze slaap. Hoewel matrassen een aanzienlijke kostenpost kunnen zijn, is het absoluut de moeite waard om ze regelmatig te vervangen en te investeren in een kwaliteitsmatras.

Heerlijk wegdromen op een matras van Droommatras.

Factoren die de levensduur van je matras beïnvloed

Hoewel de algemene richtlijn 7 tot 10 jaar is, zullen niet alle matrassen zo goed bestand zijn tegen de tand des tijds. Verschillende factoren dragen bij aan de levensduur van een matras, waaronder:

Materialen

De materialen die in de constructie van het matras worden gebruikt, hebben een enorme impact op de levensduur. Materialen zoals latex en polyfoam met een hoge dichtheid kunnen lang meegaan, terwijl polyfoam met een lage dichtheid veel sneller slijt.

Originele kwaliteit

De kwaliteit van het matras toen je het oorspronkelijk kocht, heeft invloed op hoe lang het meegaat. Een goedkoop instap-matras zal vrijwel zeker sneller verslijten dan een high-end hybride matras. Hoewel een hoger prijskaartje niet per se een beter product betekent, is de algemene trend dat de duurdere matrassen vaak een beter constructie hebben en dus langer meegaan.

Matrastype

Is je matras een volledig schuim-, hybride-, latex- of binnenveringsbed? Het type matras kan de levensduur aanzienlijk beïnvloeden. Latex matrassen gaat vaak het langst mee, gevolgd door bedden die zijn gemaakt van traagschuim met een hoge dichtheid of polyfoam. Traagschuim bedden met een lagere dichtheid verslijten iets sneller, net als hybride modellen. Traditionele bedden met binnenvering hebben over het algemeen de kortste levensduur, ongeveer vijf en een half tot zes en een half jaar.

Slaappositie en lichaamsgewicht

De positie waarin je slaapt, evenals je lichaamsgewicht zijn van invloed op hoe snel je matras verslijt. Zwaardere slapers kunnen merken dat hun matras voortijdig begint door te zakken, terwijl zijslapers overmatig doorzakken rond de heupen en schouders.

Onderhoudsroutine

Zoals de meeste dingen in het leven, gaat iets langer mee als je er voor zorgt, zo ook bij je matras. Een goede verzorging voor je matras omvat routinematige reiniging, het gebruik van moltons en hoeslakens en het volgen van de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant. Sommige matrassen worden regelmatig omgedraaid, maar zorg ervoor dat je de richtlijnen van de fabrikant controleert en opvolgt.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de prestatie- en duurzaamheidsklasse voor de meest populaire matrassen.

Type matrasBinnenveringSchuimLatexHybride
Gemiddelde levensduur5,5 – 6,5 jaar6 – 7 jaar7,5 – 8,5 jaar6,5 – 7,5 jaar
DuurzaamheidsklasseMatig tot redelijkRedelijk tot goedGoed tot zeer goedRedelijk tot goed
Weerstand tegen doorzakkenMatig tot redelijkRedelijkGoedRedelijk
Weerstand tegen zacht wordenGoedMatig tot redelijkRedelijk tot goedRedelijk tot goed
Weerstand tegen lichaamsvormenGoedMatig tot redelijkRedelijk tot goedGoed
Algemene levensduur beoordelingRedelijkGoedZeer goedGoed
Overzicht van de prestatie- en duurzaamheidsklasse voor de meest populaire matrassen.

Wanneer je matras vervangen?

Het is fijn om te weten hoe lang je matras mee zou moeten gaan, maar uiteindelijk zijn dit slechts richtlijnen.

Wanneer het tijd is om je matras te vervangen is een persoonlijke beslissing waarbij verschillende factoren een rol spelen. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Slaap je goed?
  • Vind je dat je beter slaapt in hotels of bij andere?
  • Voelt je matras doorgezakt of niet ondersteunend aan?
  • Word je wakker met pijntjes?
  • Draai jezelf of je partner de hele nacht om gemakkelijk te liggen?
  • Voel je de bewegingen van je partner ’s nachts meer dan vroeger?
  • Merk je een toename van allergieën of astma symptomen?
  • Is het 7+ jaar geleden dat je je matras hebt gekocht?

Als je een of meer van deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, is het misschien tijd om je matras te vervangen.

Als je nog steeds goed slaapt en je matras lijkt goed te werken, dan kun je er er misschien nog een paar jaar uit persen. Toch raad ik je aan om je matras regelmatig te vervangen, want het is absoluut de investering in je gezondheid en welzijn waard.

Voordat je gaat winkelen voor een nieuw matras, is het de moeite waard om de garantiegegevens van je matras te controleren. Als een probleem met je matras onder de fabrieksgarantie valt, is het mogelijk dat je jouw matras nog kunt laten repareren of vervangen.

Als het matras niet onder de garantie valt, is het tijd om te gaan winkelen voor een nieuw matras. Over het algemeen is het online kopen van een matras vaak de meest voordelige optie, maar het kopen van een bed in een fysieke winkel heeft natuurlijk ook zijn voordelen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een matras mee?

Gemiddeld gaat een matras tussen de 7 en 10 jaar mee. Er zijn echter veel variabelen die de levensduur van een matras kunnen beïnvloeden.

Wat beïnvloed de levensduur van je matras?

1. De gekozen materialen
2. De originele kwaliteit van het matras
3. Het type matras; latex, hybride, schuim, verend
4. Je slaappositie en lichaamsgewicht
5. Het onderhoud van je matras

Wanneer je matras vervangen?

Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:
Slaap je goed?
1. Vind je dat je beter slaapt in hotels of bij andere?
2. Voelt je matras doorgezakt of niet ondersteunend aan?
3. Word je wakker met pijntjes?
4. Draai jezelf of je partner de hele nacht om gemakkelijk te liggen?
5. Voel je de bewegingen van je partner ’s nachts meer dan vroeger?
6. Merk je een toename van allergieën of astma symptomen?
7. Is het 7+ jaar geleden dat je je matras hebt gekocht?

Gerelateerd artikelen

Back to top button