Tech

Wat is een reed contact?

Een reed contact is een schakelaar en zit vaak in een buisje. Een reed contact wordt bediend door een magnetisch veld. Dit magnetische veld is afkomstig van een permanente magneet of van een spoel waardoor een stroom loopt. Het is dus een schakelaar die reageert op een magnetisch veld. 

Het glazen buisje van de reed contact is gevuld met edelgas. Dit is ervoor zodat het schakelen van stromen de schakelcontacten niet aantast. Door dit zullen er nauwelijks of geen vonken ontstaan. Over het algemeen wordt een reed contact gebruikt om te schakelen van stuurstromen met een lage amperage. 

Wanneer in de buurt van een reed contact een andere magneet komt dan zullen de tongen door de magneetkracht worden aangetrokken. Hierdoor raken ze elkaar aan en er ontstaat een gewenst contact. 

Toepassing

Daarnaast zijn er ook nog kleinere uitvoeringen. Deze kunnen gemonteerd worden tussen de rails van het reed contact. Door een neodymiummagneetje onder een locomotief, treinstel of wagen te plaatsen. Kunnen zelf seinen spoorbomen en lichten bediend worden. Je kunt reed contacten zowel verticaal als horizontaal monteren. Let dus op als je een reed contact gaat kopen of je er eentje nodig hebt die horizon gemonteerd moet worden of eentje die verticaal gemonteerd moet worden. Het nadeel van een reed contact die verticaal ook gemonteerd kan worden is dat de prijs hierbij hoger ligt dan bij een horizontale reed contact. 

Betrouwbaarheid

De contacten zijn in een glazen buisje gemonteerd. Hierdoor kunnen deze niet oxideren of vuil worden. Hierdoor is een Reed contact erg betrouwbaar en en kun je deze voor een zeer lange tijd gebruiken in een omgeving met agressieve stoffen. Daarnaast blijven eventuele vonken binnen het glazen glaasje. 

Hierdoor kunnen de reed-contacten gebruikt worden in een omgeving waar explosieve gassen en brandstoffen aanwezig zijn. U hoeft dus niet bang te zijn als u deze reed contacten gebruikt dat uw huis, pand of andere omgeving in de fik vliegt of dat er een explosie ontstaat. 

Één groot nadeel van het glazen buisje is dat die kan breken. Daarnaast kunnen bij de reed contacten net zoals bij andere schakelaars contacten doorbranden. Dit komt doordat er een te grote stroom doorheen loopt. 

Wil je nou meer weten over de reed contact, kijk dan op de website van tme.eu en daar vind je alles over deze schakelaar en kun je alle reed contacten die je nodig hebt vinden in alle soorten en maten. Hierdoor hoef je niet over het hele internet te speuren naar de juiste reed contact en hoef je eenvoudig jouw gewenste reed contact op te zoeken en je vindt hem. Daarnaast heeft tme.eu ook nog andere producten die kunnen helpen bij jouw project. 

Gerelateerd artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button