Tech

Waarom zou je een refurbished laptop kopen?

De refurbished markt is al jaren in opkomst en nu ook de grotere reuzen zoals Coolblue zich erin mengen lijkt het erop dat de markt eindelijk volwassen aan het worden is. Maar waarom zou je kiezen voor een refurbished laptop en niet gewoon een nieuwe of tweedehandse?

Wat is refurbished?

Refurbished laptops zijn niet zoals normale tweedehands laptops. Het kan bij een refurbished laptop namelijk zo zijn dat deze door een klant is geretourneerd, omdat er een klein probleem was aan het toestel. Deze onvolmaaktheden worden vervolgens repareert door de fabrikant en hierdoor ontstaat er een refurbished product.

Dit is echter niet de enige manier hoe refurbished producten ontstaan, het kunnen ook echt tweedehands producten zijn, echter worden deze tweedehands producten compleet schoongemaakt en gecontroleerd veel punten. Dit kan gaan van de behuizing en accu, welke vervangen wordt tot en met diepere interne onderdelen. Zodra alles vervangen en gecontroleerd is wordt de laptop aangeboden als refurbished.

Met name de HP, Dell en MacBooks zijn erg in trek in deze markt, dit komt omdat de restwaarde van deze modellen over het algemeen nog vrij hoog liggen t.o.v. andere merken. En ook de aankoopprijs kan fors zijn waardoor het aantrekkelijker wordt om een refurbished model aan te schaffen.

De voordelen van een refurbished laptop

  • Vanzelfsprekend de prijs. Een refurbished laptop is een heel stuk goedkoper dan een nieuwe. Vaak scheelt dit al snel 40% tot 60%.
  • Een refurbished laptop is professioneel gecontroleerd en gerepareerd, in tegenstelling tot een normale tweedehandse laptop.
  • Er zit vaak garantie op. In veel gevallen 2 tot zelfs wel 3 jaar.
  • Naast alle cosmetische en technische controles moeten ook alle gegevens gewist worden. Je ontvangt dus een compleet frisse laptop.

De nadelen van een refurbished laptop

  • Je zult moeten wachten op het volgende topmodel. Als je de allernieuwste laptop wil met de beste specs is het onwaarschijnlijk dat deze snel beschikbaar is al refurbished model. Het duurt dan dus vaak enige tijd voordat je het nieuwste model kunt aanschaffen als refurbished.
  • Het kan zijn dat je een refurbished toestel niet kunt verzekeren. Dat gezegd hebbende, sommige verzekeraars dekken maar al te graag een refurbished model, dus het is de moeite waard om even rond te shoppen.
  • De garantie is misschien wat minder uitgebreid dan bij een nieuwe laptop. Hoewel je bij sommige aanbieders 2-3 jaar garantie krijgt gaat het hierbij vooral om echt technische defecten. Let hier dus goed op bij de aanschaf.

Een refurbished toestel is een goede keuze

Als je alle voor- en nadelen tegen elkaar wegstreept kom je al snel tot de conclusie dat de aanschaf van een refurbished laptop een goede keuze is. Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor een hoger of lager model, maar wat je ook kiest je laptop is altijd goed gecontroleerd op mankementen en met 2 tot 3 jaar garantie is het kopen van een refurbished laptop gewoon een goede deal.

Gerelateerd artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button