TuinWonen

Tuinieren in de winter: Tips en klusjes

De winter lijkt misschien niet de tijd van het jaar om aan je tuin te werken, maar profiteer van deze welkome onderbreking van het groeiseizoen om taken in te halen die de rest van het jaar zijn uitgesteld. Of het nu gaat om het beschermen van planten tegen strenge kou, het decoreren van de tuin voor de feestdagen of het plannen voor volgend jaar, er is genoeg om je bezig te houden terwijl je droomt van de lente.

Maak de tuin winterklaar

De tuin grondig water geven voor de eerste strenge vorst. Zodra de grond begint te bevriezen, bedek je rond de basis van zachtere planten met enkele centimeters aan bladeren, gemalen schors of groenblijvende takken. Pas aangeplante bomen of struiken kunnen worden omwikkeld met een laag jute gevuld met isolatiemateriaal zoals stro of gedroogde bladeren.

Plant je moestuin

Dat het winter is, betekent niet dat je geen vers voedsel uit de tuin kunt krijgen. Groenten zoals sla, rucola en mosterd, samen met gewassen bij koud weer, waaronder boerenkool en snijbiet, kunnen in een koude bak worden gekweekt. Veel wortelgewassen en koolsoorten zullen overwinteren voor een lente oogst.

Denk aan de natuur

Zorg ervoor dat je gevederde vrienden een constante bron van voedsel en water hebben, zodat ze het hele jaar door kunnen blijven om te helpen bij ongediertebestrijding en het in evenwicht brengen van het ecosysteem van je tuin. Plaats nesthuizen tegen februari als je je vogelpopulatie wilt vergroten. Zorg ervoor dat elk huis het juiste gat en de juiste afmeting heeft en goed is geplaatst voor het soort vogel dat je probeert aan te trekken.

Breng de tuin naar binnen

Binnen kweken van bollen zoals narcissen of amaryllis is een geweldige manier om je handen in de aarde te houden en wat levendigheid in huis te brengen. Zelfs als het te laat is om bollen te kopen, kun je takken van de toverhazelaar, crabapple en forsythia forceren door de uitgebloeide takken af te snijden en ze naar binnen te brengen om te bloeien.

Snoei je planten

Begin in de late winter met het snoeien van bomen en struiken voordat ze de kiemrust doorbreken. Snoei vroege bloeiers pas nadat ze bloeien, anders verlies je de bloemen van dit seizoen. Onderzoek snoeitechnieken voor elk ras voordat je begint om de beste resultaten te verkrijgen voor een gezonde en aantrekkelijke plant.

Gerelateerd artikelen

Back to top button