TuinWonen

Onmisbaar gereedschap voor klussers

Het juiste gereedschap; “de echte doe-het-zelvert ken niet zonder!” Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein het project is. Je kunt niet aan de klus beginnen zonder de juiste tools. Dit zijn 7 gereedschappen die voor jou als klusser écht onmisbaar zijn.

Rolmaat

“Meten is weten”. “Twee keer meten, één keer zagen”. “Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten”. Zomaar enkele gezegdes uit de bouw. Een goed meetlint of rolmaat is voor iedere doe-het-zelver een stuk gereedschap dat absoluut niet mag ontbreken. Of het nu is voor het opmeten van een raam voor gordijnen, de afmetingen van een kamer of om de lengte van een stuk hout op te meten.

Hamer

Een goede hamer is absoluut een must have. Voor de meeste klussen in en rond het huis kun je het beste kiezen voor een exemplaar van zo’n 500 gram. Met een hamer van dit formaat in je gereedschapskist is het in de muur tikken van een spijker een makkie, maar voor het grovere werk heb je meer aan een moker of zelfs een voorhamer. Ook voor de hamer geldt namelijk dat je het juiste gereedschap voor de klus moet kiezen.

Zaag

Vaak wordt er bespaard op de kosten van de zaag. Toch zal de investering in een goede zaag zich snel terugbetalen. Goedkopere zagen namelijk hebben vaak een zaagblad van mindere kwaliteit die ook een stuk dunner is. Dat werkt minder fijn, maar is ook minder precies. Een goede zaag behoort daarom absoluut in je gereedschapskist thuis. Onderhoud de zaag goed, dan heb je er jarenlang plezier van. Wil je nog een klus-stapje verder dan kun je een een afkortzaag kopen. Een afkortzaag is uitermate geschikt om houten staven, buizen, kokers en bepaalde profielen door te zagen.

Accuboormachine

Een accuboormachine is multi-purpose. Je gebruikt ‘m zowel om gaten te boren als om mee te schroeven. Handig bij het in elkaar zetten van meubels, maar ook een praktisch stuk gereedschap bij die duizend-en-een andere klussen in en rond het huis. De oplaadbare accu zorgt er namelijk voor dat je hem altijd en overal kunt gebruiken. Let wel, er is kwaliteitsverschil tussen de verschillende modellen. Wil je dit elektrische gereedschap ook gebruiken voor het boren in betonnen muren, dan heb je een krachtige versie nodig.

Schroevendraaiers

Niet altijd is een accuschroef boormachine het juiste gereedschap voor de klus. Bijvoorbeeld voor precisiewerk of in krappe ruimtes zul je af en toe ook een ouderwetse schroevendraaier nodig hebben. Je hebt in ieder geval een kruiskop en een platte schroevendraaier nodig, maar er zijn ook andere soorten schroevendraaiers.

Tangen

Ook de goedkopere sets met gereedschap bevatten altijd minimaal een tang. Waarom? Je hebt ze namelijk altijd wel érgens voor nodig. Van het verwijderen van spijkers, nietjes of het afknippen van een draad.

Engelse sleutel

Gereedschap dat je nodig zult hebben voor eenvoudig loodgieterswerk of alle andere klussen waarbij er kracht nodig is om een moer los of juist vast te draaien. De sleutel is verstelbaar, waardoor je dit gereedschap – die ook wel bekend is onder de originele merknaam “Bahco” – voor bouten van verschillende maten kan gebruiken.

Tot slot: vergeet ook de gereedschapskist niet

Hoewel er wordt gezegd dat goed gereedschap onder een afdakje hangt, kun je het beter goed opbergen. Een gereedschapskist beschermt jouw gereedschappen tegen de elementen en zorgt er ook nog eens voor dat alles overzichtelijk is opgeruimd.

Gerelateerd artikelen

Back to top button