Auto

Je autokosten zo laag mogelijk houden

In tijden dat alles duurder wordt en een auto überhaupt al duur genoeg is kan het lonen om je autokosten eens goed onder de loep te nemen. We hebben een aantal praktische tips samengesteld om ervoor te zorgen dat je autokosten zo laag mogelijk zijn en vooral ook blijven.

1. Gebruik OEM onderdelen in plaats van merk-originelen

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Originele onderdelen worden meestal geleverd tegen premium prijzen, terwijl OEM onderdelen (soms aangeduid als “third party”) meestal tegen veel lagere prijzen worden geleverd. Tegenwoordig kun je veel van dit soort onderdelen gemakkelijk online kopen zonder al te veel moeite. Zodra je weet wat de originele onderdelen zijn die aan vervanging toe zijn kan je zoektocht beginnen.

OEM-onderdelen kunnen variëren van zijspiegels tot motoronderdelen tot een koplamp. Ga wel voor echte OEM producten en geen goedkope namaak items, uiteindelijk is en blijft het adagium wel dat goedkoop duurkoop is, zeker op lange termijn.

2. Test de brandstofefficiëntie

Tank je al jaren bij die rood gele rakker of ga je voor het goedkoopste onbemande tankstation bij jou in de buurt. 95 of 98? En wat houd dat precies in? Benzine is niet perse een homogeen product, niet elke benzine is het hetzelfde, zo zijn er verschillen in octaangehalte die een verschil maken in verbranding van de motor. Test dus eens bij verschillende tankstations en met euro 95 en 98 of V-power om te kijken wat dit doet voor jouw auto. Vergeet vooral niet om de teller even opnieuw te starten na het tanken en dat je natuurlijk evenveel erin gooit zodat je test in ieder geval valide is.

Naast de benzine kun je vanzelfsprekend ook je rijstijl aanpassen. Ook hier geldt, test de verschillen eens, het hoeft namelijk niet altijd zo te zijn dat rijden als een oud omaatje je veel benzine besparing oplevert. Dit hangt mede van het type auto en de verbrandingsmotor af.

3. Je autoverzekering vergelijken

Wanneer je op zoek bent naar een autoverzekering, is het natuurlijk van belang dat je, je bewust bent van de opties die beschikbaar zijn in deze wereld. Enige verdieping kan nooit geen kwaad, maar wil je hier niet teveel tijd aan spenderen dan is een van de belangrijkste stappen te nemen bij een autoverzekering afsluiten het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Dit kan gemakkelijk online en zo krijg je zonder al te veel moeite duidelijkheid in de verschillende aanbieders en voorwaarden.

Het hele proces neemt vaak maar een paar minuten in beslag en kost ook niets extra’s. Een no-brainer betreft het besparen op je autokosten.

4. Preventief onderhoud loont

Er is een groot verschil tussen preventief en correctief onderhoud. Preventief onderhoud verwijst naar routinebeurten en controles, terwijl correctief onderhoud verwijst naar het laten repareren van de auto nadat er al iets kapot is gegaan.

Hoewel het verleidelijk is om geld te besparen door schijnbaar onnodige routine onderhoud over te slaan, kan dit (en meestal zal dit) later resulteren in dure reparaties. Een routinebeurt kan bijvoorbeeld lekkende motorolie of gebarsten koelvloeistof leidingen vroegtijdig aan het licht brengen, wanneer er nog geen of minimale schade is aangericht. Als deze gebreken niet worden opgemerkt, zullen ze leiden tot vastzittende zuigers, die een volledige motorrevisie vereisen om ze te verhelpen.

Back to top button