HuisWonen

Een vloerkleed in huis: mooi én nuttig

Het oudste bekende vloerkleed is gevonden in 1949 en was naar schatting tweeënhalf duizend jaar oud. Het tapijt fleurde destijds waarschijnlijk het paleis van een oosterse prins op. Sindsdien zijn tapijten en vloerkleden eigenlijk nooit meer uit de mode geweest. Logisch, want een mooi karpet is een aanwinst voor je interieur en niets is fijner dan met handen en voeten op een comfortabel tapijt. Maar wist je dat een kleed nog veel meer voordelen heeft?

Een vloerkleed op de vloer maakt de kamer groter

Zonder vloerkleed in de woonkamer, kan de ruimte al snel onrustig overkomen. Losse meubels vormen allerlei losse onderdelen in de kamer. Met een mooi tapijt kun je zorgen voor eenheid. Dat zorgt niet alleen voor ruimtelijkheid in de kamer, maar maakt ook de zitgroepen op het oog een stuk groter.

Betere luchtkwaliteit in huis

We brengen steeds meer tijd in huis door. Een goede reden om een vloerkleed in huis te halen is dat zowel de hoogpolige als laagpolige tapijten luchtzuiverende eigenschappen hebben. Vloerkleden zorgen dus voor een beter binnenklimaat.

Stof, pollen en andere vuildeeltjes blijven hangen in het kleed en blijven daarmee weg uit de lucht die je inademt. Er zijn zelfs studies die hebben aangetoond dat mensen met astma en allergieën verbetering zien met een vloerkleed.

Een kleed op de vloer bespaart energie

Een kleed op de vloer maakt een kamer behaaglijk. Natuurlijk een tapijt een extra laag vormt tussen jouw voeten en de koude vloer, maar ook omdat een vloerkleed een bepaalde isolatieweerstand heeft, kenners hebben het over de zogenoemde “R-waarde”.

Op de dagen met kouder weer houdt het tapijt langer warme lucht vast en bespaar je dus op de stookkosten. Een mooi vloerkleed zorgt dat de kamer waarin ‘ie ligt aangenaam is om te zitten, spelen of te werken.

Vermindert leefgeluiden

Een televisie, thuisbioscoop, computers spelende kinderen en pratende mensen maken van onze huizen soms lawaaiige plekken. Een karpet helpt deze soms ongewenste geluiden te absorberen. Een ondertapijt onder je vloerkleed vermindert geluiden zelfs nog meer.

Bovendien is een tapijt ook een geluidsbarrière tussen verdiepingen. Een vloerkleed zorgt voor minder geluid naar de ondergelegen verdiepingen. Fijn dus wanneer de onderburen klagen over voetstappen.

Een karpet is zacht en veilig

Een kleed op de vloer dempt het geluid van voetstappen, maar voorkomt ook uitglijden en valpartijen in huis. De zachte ondergrond van een vloerkleed is voor kinderen een goede plek om te oefenen met de eerste stapjes. Maar voor mensen op leeftijd kan een vloerkleed ook bijdragen aan de veiligheid. Ruim de helft van de ouderen valt wel eens in en rond het huis, wanneer een zacht kleed de val kan breken, kan dat een hoop ongemak en leed schelen.

Gerelateerd artikelen

Back to top button